توضیحاتی درباره آزمایشگاه تشخیص طبی در درمانگاه شبانه روزی شهرآرا شاهین شهر
در آزمایشگاه تشخیص طبی همه ی آزمایش های روتین و تخصصی، بر روی نمونه های گرفته شده از بیماران انجام می شود. بر اساس نتایج این آزمایشات، اطلاعات لازم برای تشخیص بیماری به دست می آید. با تشخیص صحیح بیماری، روش های درمانی موثر جهت درمان بیماری انجام می شود. در اکثر مراکز درمانی آزمایشگاه هایی وجود دارند که آزمایشات اولیه را انجام می دهند.
آزمایشگاه تشخیص طبی
بخش های موجود در آزمایشگاه تشخیص طبی
برای ساخت آزمایشگاه تشخیص طبی در شاهین شهر، داشتن مجوز بهداشت و درمان الزامی است. در این آزمایشگاه بر روی نمونه های گرفته شده از بیمار اعم از خون، مدفوع، ادرار، زخم، خلط و … آزمایشات لازم را انجام می دهند. در این آزمایشگاه، آزمایشات تخصصی بر روی نمونه ها انجام می شود. افرادی که در این آزمایشگاه مشغول به کار هستند، دارای مدرک دانشگاهی فوق دیپلم یا کارشناسی علوم آزمایشگاهی و یا کارشناسی میکروبیولوژی می باشند.
بخش بیوشیمی
در بخش بیوشیمی آزمایشگاه تشخیص طبی آزمایشات اوره، قند، کلسترول، تری گلیسیرید، کراتینین، اسید اوریک، کلسیم، بیلی روبین T ، D ، پروتئین، فسفر، آلبومین، گازومتری و یونوگرام انجام می پذیرد.
بخش هماتولوژی
در این بخش از آزمایشگاه، آزمایش های گروه خون، ESR، CBC، PTT، PT، RH، HB، HT، شمارش پلاکت، شمارش رتیکولوسیت، انعقاد و سیلان انجام می شود.
بخش ایمونولوژی
در این بخش از آزمایشگاه، عملکرد سیستم ایمنی ارزیابی می شود.
بخش بانک خون
در این بخش از آزمایشگاه تشخیص طبی، آزمایش گروه خون، RH، کراسماچ، کومبس غیر مستقیم و مستقیم انجام می شود.
بخش میکروب شناسی
در این بخش آزمایشگاه، آزمایش های کشت و بررسی مستقیم ادرار، کشت و بررسی مستقیم خون، کشت و بررسی مستقیم مدفوع، کشت و بررسی مستقیم زخم ها، کشت و بررسی مایعات بدن و بررسی BK انجام می شود.
در این آزمایشگاه علاوه بر آزمایشات ذکر شده، سایر آزمایشات تخصصی مانند تست گایاک، تست توبرکولین و … برای تشخیص بیماری انجام می شود.
آزمایشگاه تشخیص طبی
تعیین سطح آزمایشگاه
تمام آزمایش های تجویز شده توسط پزشک متخصص، در برخی از آزمایشگاه ها انجام نمی شود. مسئولین این آزمایشگاه ها، بیمار را به آزمایشگاه دیگری ارجاع می دهند.
آزمایشگاه با سطح ۱ و ۲ : این آزمایشگاه ها برای ایجاد سواد آزمایشگاهی برای دانش آموزان، دانشجویان و علاقه مندان در محیط بیمارستان و یا مراکز درمانی ایجاد می شوند.
آزمایشگاه با سطح ۳: در این آزمایشگاه عوامل خطرناک و بیماریزا نگهداری می شوند. این نوع آزمایشگاه برای حفظ موارد بهداشتی دارای فیلترهای هوایی بسیار دقیق می باشد.
آزمایشگاه با سطح ۴: این آزمایشگاه هم مانند آزمایشگاه سطح ۳، نگهدارنده عوامل بیماریزای خطرناکی می باشد. اما درصد ایمنی این آزمایشگاه بیشتر از آزمایشگاه سطح ۳ است و از ویروس های خطرناک تری نگهداری می کنند.
تکنسین آزمایشگاه تشخیص طبی در شاهین شهر چه کارهایی را انجام می دهد؟
کارشناس مشغول به کار در آزمایشگاه تشخیص طبی به انجام انواع مختلف آزمایشهای تشخیصی در این آزمایشگاه می پردازد. این کارشناسان درباره تشخیص علت بیماری، روش درمان و راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری فعالیت می کنند. امروزه تکنسین های آزمایشگاه باید روش استفاده از دستگاه های پیشرفته الکترونیکی و اتوماتیک را بدانند تا نتایج آزمایشات دقیق و قابل قبول را به بیماران عرضه کنند.
کارشناسان شاغل در آزمایشگاه تشخیص طبی آزمایش های مختلف را بر روی خون، مایعات بدن و سایر بافت های بدن انجام می دهند. اطلاعات و داده های جمع آوری شده در آزمایشگاه، به پزشک معالج کمک می کند تا بتواند بیماری را به درستی تشخیص دهد. این کارشناسان علاوه بر داشتن علم و آگاهی کافی، باید استقامت بدنی خوبی داشته باشند زیرا ممکن است برای انجام برخی از آزمایشات مدت طولانی به حالت ایستاده بمانند.
به طور کلی وظایف این کارشناسان عبارتند از:
تحلیل و بررسی مایعات مختلف موجود در بدن اعم از خون، ادرار و دیگر نمونههای بافتی
ثبت وقایع عادی و غیر عادی درباره نمونه های گرفته شده
بررسی نمونه ی خونی گرفته شده جهت استفاده در انتقال خون ( شناسایی تعداد گلبولهای خونی، تعیین گروه خونی و ساختار گلبولها )
استفاده از تجهیزات پیشرفته و نوین آزمایشگاهی: آنالیزورهای خودکار (AutoAnalyzer) و شمارشگر سلول (Cell counter)
آگاهی درباره نحوه استفاده از دستگاههای رایانه ای و اتوماتیک موجود در آزمایشگاه
ثبت پاسخ آزمایشهای بیماران
رعایت نکات ایمنی هنگام کار در آزمایشگاه
برای حفظ سلامتی پرسنل شاغل در آزمایشگاه تشخیص طبی در درمانگاه شهرآرا شاهین شهر، رعایت نکات ایمنی زیر الزامی می باشد:
استفاده از روپوش، دستکش جراحی، عینک، ماسک و یا شیلد در محیط آزمایشگاه
قرار دادن مواد شیمیایی قابل اشتعال در مکانی امن و مخصوص
استفاده از روش صحیح برای نابودی ضایعات آزمایشگاهی
اطمینان از سلامت سیم کشی برق آزمایشگاه زیرا در آزمایشگاه، از دستگاه های پر مصرف استفاده می شود.
رعایت نکات ایمنی برای نصب محکم ابزار آلات و دستگاه هایی که احتمال خطر سقوط دارند.
گذاشتن جعبه های کمک های اولیه و کپسول های آتش نشانی در قسمت های مناسب و در دسترس