زخم بستر و علائم
زخم بستر زمانی ایجاد می شود که فرد به دلیلی مانند کهنسالی، بیماری و عدم توانایی در حرکت به مدت طولانی در تخت خواب بماند. عدم تحرک و خوابیدن طولانی سبب ایجاد زخم هایی در اطراف پوست نشیمنگاه، پاشنه پا، کتف، پشت سر، پشت و کناره های زانو و استخوان دنبالچه می شود. این زخم در ابتدا قرمز رنگ است و به مرور شدیدتر شده و بنفش رنگ می شود، هرقدر که شدت زخم بیشتر شود دردهای ناشی از آن نیز هنگام نشستن بر روی سطح مانند زمین، مبل و یا صندلی چرخ دار بیشتر می شود.
زخم بستر در افرادی که مبتلا به دیابت هستند شدیدتر می باشد و پیشرفت آن خطرناک تر است. به زخم بستر زخم فشاری هم می گویند. اگر زخم بستر به موقع درمان نشود و پیشرفت کند به عضلات و استخوان ها هم نفوذ می کند. راه های بسیاری برای پیشگیری و درمان زخم بستر وجود دارد. در ادامه این موضوع را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم.
زخم بستر و علائم
عوارض شدید زخم بستر
زخم بستر مانند بریدگی نیست که سریع و در یک لحظه ایجاد شود. حتی ظاهر آن هم مانند بریدگی نیست. این زخم در ۴ مرحله ایجاد می شود. در ادامه این چهار مرحله بررسی خواهد شد.
مرحله اول
درمان زخم بستر را از همین مرحله آغاز کنید. در این مرحله فرد احساس سوزش، خارش و با لمس زخم احساس گرما می کند. معمولا رنگ ناحیه زخم شده قرمز رنگ است، اما اگر فرد پوستی تیره داشته باشد از همان ابتدا یک هاله هایی از رنگ آبی یا بنفش در اطراف زخم وی دیده می شود.
مرحله دوم
تاول و باز شدن زخم مرحله دوم از زخم بستر است. در این مرحله زخم آسیب پذیرتر می شود و فرد احساس درد بیشتری دارد. رنگ پوست اطراف زخم هم دچار تغییر رنگ می شود.
مرحله سوم
در این مرحله علائم ظاهری زخم تکمیل شده و حتی زخم به لایه های زیرین پوست نیز رسوخ کرده است. زمانی که زخم به این مرحله برسد دیگر درمان آن سخت تر می شود و چند ماه طول می کشد تا بهبود یابد.
مرحله چهارم
در این مرحله زخم به استخوان ها، تاندون ها، عضلات و مفاصل نفوذ کرده و کامل این نواحی را با خود درگیر کرده است. احتمال بروز عفونت در این مرحله بسیار زیاد است.
با مراقبت منظم زخم در مرحله اول و دوم درمان می شود اما زمانی که زخم به مرحله سوم و چهارم رسید، دیگر درمان آن سخت تر خواهد بود و فرد درد بیشتری را خواهد کشید.
مراحل ایجاد زخم بستر
سریع ترین راه درمان زخم بستر
سریع ترین، بی هزینه ترین و راحت ترین راه درمان زخم بستر تغییر وضعیت خواب است. اگر مجبور هستید مدت طولانی در تخت خواب بمانید، حتما با کمک دیگران جا به جا بشید تا دچار زخم بستر نشوید. اما راه های درمان پس از ابتلا موارد زیر است که در ادامه برای شما توضیح می دهیم.
کاهش فشار بر روی زخم
اولین راه حل درمان زخم بستر گذاشتن پدهای فومی و بالش های نرم جهت نگه داشتن نواحی آسیب دیده می باشد، این کار به درمان زخم بستر کمک می کند. این وسایل در تغییر موقعیت بدن در حالت استراحت هم کمک می کنند.
تمیز کردن زخم
تمیز کردن زخم بستر راه دیگر جهت درمان زخم است. زمانی که زخم در مراحل اولیه است آن را به صورت مداوم با آب و صابون ملایم شست و شو دهید. جهت جلوگیری از عمیق شدن زخم های باز و تمیز کردن آن ها پس از هر بار تعویض پانسمان، آن را با استفاده از سرم سالین بشویید.
پوشاندن زخم
بهتر است که از پانسمان های خاص برای پوشاندن زخم بستر استفاده کنید. پانسمان های هیدروکلوئیدی، اسید آلژینیک و ضد میکروبی پانسمان مناسب برای این زخم هستند.
استفاده از کرم های موضعی ترمیم کننده
کرم های ترمیم کننده قابلیت مبارزه با عفونت های در حال گسترش را داشته، از وسعت یافتن زخم جلوگیری کرده و از پوست محافظت می کنند. این روش بهترین و سریع ترین روش جهت درمان زخم بستر است.
برداشتن بافت مرده
یکی دیگر از راه های درمان این زخم برداشتن بافت مرده از روی پوست است. البته بهتر است که این کار را پزشک انجام دهد.
استفاده از تشک های مواج
اگر سری به بازار بزنید برخی از تشک ها را می بینید که به صورت مواج هستند. این تشک ها برای درمان زخم های بستر مناسب می باشند. البته بهتر است که با تجویز پزشک استفاده شود.
استفاده از آنتی بیوتیک
ممکن است پزشک برای درمان عفونت های پوستی و یا استخوان ناشی از زخم بستر آنتی بیوتیک خاصی را تجویز نماید. حتما از این آنتی بیوتیک استفاده کنید تا در درمان بیماری به شما کمک کند.
جراحی زخم بستر
جراحی آخرین و البته تاثیرگذارترین مرحله از درمان زخم بستر است. در این روش ممکن است زخم به حدی پیشرفت کرده باشد که پزشک مجبور به جراحی زخم شود. در روش جراحی پزشک پوست های مرده را بر می دارد تا زخم به صورت کامل بهبود یابد.
راه های درمان زخم بستر
پیشگیری از زخم بستر
اگر خودتان مجبور هستید در تخت خواب بمانید یا یکی از اعضای خانواده شما این وضعیت را دارد، بهتر است جهت پیشگیری از زخم بستر موارد زیر را انجام دهید
- وضعیت خوابیدن بیمار را هر ۲ ساعت یکبار تغییر دهید
- جهت کاهش فشار یک تشک مواج زیر فرد بیمار بیندازید و از بالش های مواج هم استفاده نمایید
- سعی کنید پوست را زود به زود بررسی کنید و آن را همیشه تمیز و سپس خشک نمایید
- سعی کنید از رژیم غذایی برای فرد استفاد کنید که حاوی انواع ویتامین و مواد معدنی باشد. مولتی ویتامین مینرال و پودر بهبود زخم های مقاوم هیلاژن کارن هم اگر با مشورت پزشک مصرف گردد، می توانند در پیشگیری از زخم بستر موثر باشند.
درمان خانگی زخم بستر
درمان های خانگی هم می توانند در بهبود زخم های بستری موثر باشند. یکی از بهترین موادی که در درمان زخم بستر موثر است عسل می باشد. برای اثر گذاری باید عسل را بر روی زخم قرار دهید، سپس چند لایه باند بر روی آن بگذارید و چند ساعت صبر کنید و بعد آن را پاک کنید. آلوئه ورا، روغن نارگیل و زردچوبه از جمله مواد طبیعی موثر در درمان زخم بستر هستند.
بهترین درمان برای زخم بستر
بهترین درمان برای زخم بستر
راه های موثر بسیاری برای درمان زخم بستر وجود دارند از جمله استفاده از کرم، شست و شوی مداوم زخم و عسل به عنوان یک درمان خانگی موثر، اما بهترین درمان برای زخم بستر پیشگیری است. بهتر است نکات پیشگیری را جدی بگیرید و آن ها را رعایت کنید.