دندانپزشکی

پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟

پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟

پر کردن اقدامی است که به منظور حفاظت از سطح دندان و جلوگیری از نفوذ و آسیب بیشتر آن انجام می‌شود. این کار را می‌توانند با کمک رزین کامپوزیت و یا آمالگام انجام دهند. به همین دلیل یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین سوالات این است که پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟. برای پاسخگویی به این پرسش باید در ابتدا به بررسی هر کدام از این روش‌ها بپردازید و مزایا و معایب آن‌ها را ارزیابی کنید تا به نتیجه مطلوب و مد نظرتان دست یابید.

در این مقاله به ارائه مطالبی در این زمینه خواهیم پرداخت و ویژگی‌های اصلی پر کردن دندان با رزین کامپوزیت و آمالگام را مرور و بررسی خواهیم کرد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.

 

 

پر کردن دندان

 

 

پر کردن دندان با آمالگام

پرکردن دندان با آمالگام اقدامی جدید محسوب نمی‌شود و چیزی در حدود ۱۵۰ سال است که با این روش دندان‌های آسیب دیده، پوسیده و حفره دار را پر می‌کنند. بیشتر افراد به آمالگام پر کننده نقره نیز می‌گویند و یا آن را به این نام می‌شناسند.

این روش در حال حاضر توسط بسیاری از دندانپزشکان برای پر کردن دندان‌های آسیب دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالت معمول آمالگام با ترکیبی از فلزات مختلف ساخته می‌شود. پس علاوه بر فلز نقره در ساختار آن قلع، مس و جیوه نیز به چشم می‌خورند.

پرکردن دندان با آمالگام از چندین ویژگی و مزیت منحصر به فرد برخوردار شده که یکی از مهمترین این مزایا کم هزینه و مقرون به صرفه بودن آن است. از سوی دیگر آمالگام ماده‌ای با دوام و ماندگاری بسیار بالا محسوب می‌شود. پس می‌تواند در مدت زمان‌های طولانی مورد استفاده قرار بگیرد.

در واقع اگر شما مراقبت جدی و مناسب از این ماده به عمل آورید می‌توانید بیشتر از یک دهه از آن استفاده کنید. در مواقعی که دندانپزشک از این روش برای پرکردن دندان‌های پوسیده و حفره دار استفاده می‌کند، روند ترمیم بسیار سریعتر طی شده و این ماده در کوتاه‌ترین زمان ممکن سفت و سخت می‌گردد.

به دلیل برخورداری از این ویژگی ماده آمالگام برای درمان و ترمیم دندان‌های کودکان و یا بیماران با نیازهای خاص مناسب به نظر می‌رسد. آمالگام استحکام بسیار بالایی هم دارد. پس می‌تواند حفره‌های نسبتاً بزرگ در داخل دندان‌ها را نیز پوشش دهد. با این حال آمالگام برای پر کردن دندان معایبی هم دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

 

 

پر کردن دندان با آمالگام

 

 

معایب آمالگام

یکی از مهمترین معایب پرکردن دندان با آمالگام به ساختار این ماده مربوط می‌شود. همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد در این ماده فلز جیوه وجود دارد. با وجود اینکه جذب جیوه در این ماده بی خطر است، اما اگر بخواهند از آن برای پر کردن دندان استفاده کنند، باید ساختار بیشتری از دندان را بردارند.

از سوی دیگر ممکن است آمالگام برای بیمارانی که دچار آلرژی نسبت به فلزات هستند مشکلاتی را به وجود آورد. یکی از دیگر از معایب آمالگام امکان به چشم آمدن آن بر روی دندان‌ها حتی دندان‌هایی است که در عقب واقع شده‌اند.

این نوع پر کننده‌ها امکان انبساط و انقباض دارند. یعنی ممکن است با واقع شدن در دماهای مختلف گرم و سرد، دچار انبساط و انقباض شده و با شکستگی و یا ترک خوردگی روبرو شوند.

 

 

 

پر کردن دندان با کامپوزیت

 

 

 

پر کردن دندان با رزین کامپوزیت

پرکردن دندان با کامپوزیت روشی نسبتاً جدید است و به تازگی توسط دندانپزشکان مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال محبوبیت بالاتری داشته و از روش آمالگام شناخته شده‌تر است. در حال حاضر بسیاری از مراکز درمانی و دندانپزشکی‌ها تنها با کمک رزین‌های کامپوزیت حفره‌های خالی شده دندانی را پر می‌کنند.

دلیل اصلی استقبال فراوان از رزین‌های کامپوزیت برای پر کردن دندان، ویژگی‌های قابل توجه این محصولات است. برای نمونه رزین‌های کامپوزیت را می‌توانید در رنگ‌های مختلفی سفارش داده و آن‌ها را با دندان‌های خود سازگار و هماهنگ سازید.

ماده به کار رفته در ساختار رزین‌ها به طور متوسط میان ۵ تا ۷ سال دوام خواهد داشت. از سوی دیگر می‌توانید با کمک رزین‌های کامپوزیت نواقص و ایرادات جزئی دندان‌های خود را هم برطرف کنید. پر کردن دندان با رزین کامپوزیت ظاهر مناسب‌تری دارد.

این مواد می‌توانند با دندان‌های طبیعی شما به خوبی ترکیب شوند. فرقی نمی‌کند که حفره دندانی شما بزرگ و متوسط باشد یا کوچک، جلو واقع شده باشد یا عقب. در هر صورت امکان پر کردن آن با رزین کامپوزیت وجود دارد.

رزین‌های کامپوزیتی می‌توانند به خوبی با مینای دندان ترکیب شوند و کمک کنند تا پرشدگی شل نشود. پرکردن دندان با رزین کامپوزیت معایبی هم دارد که باید به آن‌ها نیز توجه کافی داشته باشید.

 

 

معایب کامپوزیت

یکی از مهمترین معایب کامپوزیت برای پرکردن دندان، طول عمر و دوام کمتر نسبت به ماده آمالگام است. در حالت معمول عمر رزین‌ها نصف عمر و دوام ماده آمالگام است.

برای پرکردن دندان با رزین کامپوزیت باید قیمت بیشتری پرداخت شود.

مراحل قرار دادن کامپوزیت بر روی دندان نسبت به آمالگام بیشتر طول می‌کشد. پس برای بیمارانی که به دلایل خاص نمی‌توانند مدت زمان زیادی صبر کنند مناسب به نظر نمی‌رسد.

 

نتیجه‌گیری

به طور کلی پرکردن دندان با کامپوزیت یا آمالگام با توجه به شرایط بیمار صورت می‌پذیرد. اگر تمایل دارید سطح دندان‌هایتان طبیعی‌ترین شکل ممکن را داشته باشد، کامپوزیت برای پر کردن گزینه مناسب‌تری خواهد بود. با این حال دوام کامپوزیت کوتاه‌تر است.

اما اگر ظاهر دندان چندان برایتان اهمیت ندارد و تمایل دارید پرشدگی عمر و دوام بالاتری داشته باشد، بهترین گزینه آمالگام است. اما انتخاب هر کدام از این دو ماده برای پر کردن دندان یک امر کاملا سلیقه‌ای و شخصی بوده و به تصمیم خود شما وابسته است.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۲ میانگین: ۴.۵]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *